Ürünler

1 Litre, 3 Litre ve 5 Litre’lik ambalajlı şişelerdeki çiğ sütlerimiz, çiftliğimizden sofralarınıza ulaşması için online satışa sunulmuştur.

NEDEN ÇİĞ SÜT?
• İşlem görmemiş - işlenmemiş süt
• Dondurulmamış süt
• Herhangi bir bileşeni ayrılmamış, bir bileşen eklenmemiş süt
• Farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılmamış süt
• Faydalı bakterileri UHT, pastorizasyon işlemi gibi yöntemler ile yok edilmemiş süt
• Yağı alınmamış süt
• Sütte bulunan protein, vitamin ve minerallerden maksimum fayda sağlaması ve katkılı – hileli yoğurtlar yerine kendi doğal yoğurdunuzu yapma imkânı sunduğu için ÇİĞ SÜT; çiğ sütün en önemli tercih sebepleridir.

ÇİĞ SÜT ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Çiğ sütte en önemli husus kaynağının belli olmasıdır. Bu sebeple Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kaynağı belli olmayan ve güvenilir olmayan sokak sütlerinin satışı yasaklanmış ve “Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ” yayınlanmıştır, bu tebliğle dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
Satılan sütlerin bruselloz ve tüberkülozdan ari sütler olduğuna dair sağlık sertifikası olan işletmelerden alınmış olmalıdır. Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 °C’nin altındaki sıcaklıkta soğutulur ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 °C’yi geçmemelidir.
Çiğ süt işlenmemiş, dondurulmamış, herhangi bir bileşeni ayrılmamış, bir bileşen eklenmemiş, farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılmamış olmalıdır. Çiğ sütü arz etmek isteyen, süt üreten hayvancılık işletmecisi yetkili merciden izin belgesi almış olmalıdır.
Çiğ sütün son tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilmiş olmalıdır.
Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçmemelidir.
Çiğ süt satın alırken, en az 1 litrelik gıdaya uygun tek kullanımlık ambalaj materyalleri kullanılmış olmasına, ambalaj üzerinde ürünün adı (çiğ inek sütü ve benzeri), üretici/işleme tesisi adı soyadı veya ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, çiğ sütün sağım tarihi ve son tüketim tarihi ve net miktarı bilgilerinin olmasına, çiğ süt satışına dair izin alınmış olmasına dikkat edilmelidir.

SÜTÜN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?
Süt insanoğlunun beslenmesinde vazgeçilmez bir kaynaktır. Anne sütüyle beslenen bebekler dışında her yaş grubunun tüketmesi gerekir. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren yüksek besin değerine sahip bir gıdadır. Süt vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. İçermiş olduğu kalsiyum sağlıklı kemikler ve dişler için, magnezyum kas fonksiyonları için, süt proteinleri büyüme ve vücut onarımı için, B12 ve B6 vitaminleri sağlıklı vücut hücreleri için, fosfor bağışıklık fonksiyonu için önemli faydalar sağlamaktadır.
Süt, büyümede, gelişmede, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydası olduğu gibi kan basıncının düzenlenmesi ve bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında koruyucudur.
Sinir sistemi ve beyin gelişiminde önemli rol oynayan laktoz(süt şekeri) sadece sütte bulunmaktadır.
Sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarı yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik, emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir. Besin öğesi içeriği açısından dengeli olan süt ve süt ürünleri hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde gereklidir.
Buna göre;
Çocuk ve ergenlik döneminde; günde en az 3 su bardağı süt ya da 2 su bardağı süt ve 1 porsiyon süt ürünleri,
Hamilelik ve emzirme döneminde; günde 3-4 su bardağı süt ya da 2 su bardağı süt ve 2 porsiyon süt ürünleri,
Yetişkin ve yaşlılık döneminde; günde 2 su bardağı süt tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

ÇİĞ SÜTTEN EVDE NASIL YOĞURT YAPILIR?
Çiğ sütten evde yoğurt yaparken süt önce bir bez veya süzgeç yardımıyla görünür kirliliklerden uzaklaştırılır. Daha sonra 85-95°C’de kontrollü bir şekilde ısıl işlem uygulamak zor olacağı için kısa süreli kaynatılır. Daha sonra 42-45°C’ye soğutulur. Termometrenin olmadığı durumlarda serçe parmağınızı kullanarak 5-7 saniye süreyle dayandığı noktada her 1 lt süte 1 çorba kaşığı yoğurt veya bulunabilirse yoğurt kültürü %2 oranında ilave edilerek karıştırılır ve sütü bu sıcaklıklar civarlarında tutabilmek için gerekli önlemler alınır. Bu noktada yoğurdun 40°C’nin altına düşmesi inkübasyonu yavaşlatacaktır. Yaklaşık 2,5-3 saat sonunda jel yapısının oluşmuş olması gerekir. Pıhtı oluşumundan sonra yaklaşık 1 saat daha inkübasyonda tutulduktan sonra soğutmaya alınır.

Menü